Tijdens de gemeenteraad van 24 april haalde de fractie van Groen enkele belangrijke punten i.v.m. verkeersveiligheid aan. Zo wilde Groen graag weten wat de resultaten waren van de flitsmarathon in ons dorp, in het bijzonder de controles in de zone 30.

Voor Groen is verkeersveiligheid een topprioriteit. Groot was dan ook onze verbazing dat enerzijds de politiezone Berlaar – Nijlen niet heeft deelgenomen aan de filtsmarathon, anderzijds bleek dat er sinds 2012 in onze gemeente geen enkele controle werd uitgevoerd in een zone 30.

Lien Du Four, Ferdi Heylen en Bert Celis (die als onafhankelijk raadslid zetelt) waren dan ook zeer kritisch voor de beleidspartijen en hun houding in deze. Het is volgens Groen noodzakelijk om de zone 30, waar dit nog niet gebeurd is, correct in te richten. Dit wil zeggen dat het wegbeeld moet worden aangepast aan de opgelegde snelheid.

Daarnaast wenst Groen in te zetten op sensibilisering van automobilisten maar ook repressief moet er worden opgetreden. Groen benadrukte nogmaals dat het dankzij acties van Ferdi Heylen, in het verleden, gekomen is tot de invoering van zone 30 rond de scholen maar dat er ook andere plaatsen zijn waar volgens het mobiliteitsplan uit 2009 werk moet worden gemaakt van een zone 30.

Bijkomend is Groen allerminst akkoord met de stelling dat er in schoolomgevingen aan het begin en het einde van de school "door de drukte" niet sneller kan gereden worden dan 30.

Dit klopt niet. Bijkomend is het niet zo dat een zone 30 alleen zijn nut heeft bij aanvang van de school of wanneer de bel gaat aan het einde van de dag. Veel leerlingen komen vroeger naar school of vertrekken vanuit de naschoolse opvang. Verdienen die kinderen dan geen veilige schoolomgeving? Voor Groen wel!

Daarnaast was er opnieuw een discussie rond de fietsenstallingen in onze gemeente. Deze zijn er niet of van zeer slechte kwaliteit. Reeds in 2013 werden door Groen suggesties gedaan om hier werk van te maken.

Sindsdien werden er meermaals beloftes gemaakt dat hier "prioritair" werk zou van worden gemaakt. In dit verkiezingsjaar gaan er blijkbaar toch nog een aantal zaken op het terrein veranderen. Groen stelt zich de vraag wat precies de definitie van "prioritair" in deze geweest is? Wij vinden alvast dat dit veel beter kon én kan.

Tot slot kwamen de raadsleden van Groen opnieuw tussen met betrekking tot de ontbrekende wegmarkeringen op de Bevelsesteenweg, Oude Bevelsesteenweg en in de Grote Puttingbaan.

Sinds het voorjaar van 2017 maken we het bestuur er op attent dat in de twee laatst genoemde straten de huidige situatie niet alleen gevaarlijk maar ook onwettelijk is. Sinds meer dan een jaar (!) krijgen we als antwoord dat er werk zal worden gemaakt van de noodzakelijke extra belijning.

Vandaag werd beloofd dat er "zo snel als mogelijk" actie zal worden ondernomen, op de Bevelsesteenweg zouden de werken nog deze week worden uitgevoerd. In hetzelfde kader drong Groen aan op een betere wegmarkering in de fietsstraten van ons dorp. Ook hier werd, opnieuw, beloofd er werk van te zullen maken.

Voor Groen is verkeersveiligheid geen tweederangs-prioriteit. Ons dorp verdient meer aandacht voor veilig fiets- en wandelverkeer. We hopen dan ook dat de gedane beloftes deze keer wél worden uitgevoerd.